Miksi vaihtoon? Miksi ei?

Miksi hait vaihtoon?
Kysymys, jota on kysytty niin monta kertaa tämän prosessin aikana. Vastaus tähän; haluan tutustua uusiin kulttuureihin, oppia kieltä, nähdä maailmaa ja matkustaa. Tietenkin vaihtoon hakemiseen vaikuttivat myös kaikki hyvät kokemukset, joita oon muilta kuullut vaihdosta. Tämä on myös ainoa hetki jolloin koen voivani päästä tutustumaan toiseen maahan kuin paikallisen silmin.

On kuitenkin myös sellaisia negatiivisempia asioita, joita on tullut mietittyä aika paljon ennen vaihtoon hakemista ja vielä sen jälkeenkin. Sellaisia miinuksia pitkän plussalistan perään.

  1. Suurin syy, jonka takia melkein jätin hakematta koko vaihtoon; Joudun olemaan erossa perheestä ja ystävistä vuoden. Oon aina ollut todella läheinen perheeni kanssa. Vaikka tiedän, että perhe kyllä pärjää täällä ilman minuakin ja että tulen kyllä takaisin, tuntuu lähteminen yksin pois tutun ja turvallisen luota toisinaan aika pelottavalta ajatukselta. 
  2. Koulu. Eikä itse koulunkäynti niinkään, mutta sellaiset lukion kohokohdat kuten vanhojen tanssit ja penkkarit, joita en nyt pääse kokemaan tämän kuluneen vuoden aikana saatujen ihanien ystävien kanssa samaan aikaan. Mutta pitää muistaa, että pääsen silti tanssimaan vanhat kun tulen takaisin ja kaikki muukin on mua odottamassa täällä.
  3. Stressi. Tätä on ollut ihan extrapaljon tämän prosessin edetessä. Koulu, kokeet ja vaihtojärjestelyt yhdessä voi tuntua ajoittain tosi raskaalta. Pahinta oli joulun alla ollut paperishow, kun piti kaikenlaisia papereita ja todistuksia täytellä monin kappalein, englanniksi ja suomeksi.
Eipä noita negatiivisia puolia sitten enempää oikein olekaan. Ja kaikki nuokin ovat sellaisia, joista kyllä selvitään. Sen tiedän jo, että vuodesta ei tule helppo, mutta varmasti sitäkin antoisampi ja unohtumaton.


Kommentit