Rotary

Mun vaihtojärjestönäni toimii siis Rotary. Aion kertoa mahdollisimman paljon heidän nuorisovaihdostaan tässä postauksessa.

Aluksi mainittakoon, että jos en olisi Rotaryn kautta tullut valituksi vuosivaihtoon, en olisi lähtenyt vaihtoon ollenkaan. Tähän syynä on rehellisesti sanottuna raha. Kaupallisten järjestöjen kautta vaihtovuosi maksaisi aivan liikaa, joten Rotary halvimmilla hinnoillaan oli ainoa vaihtoehto. Lisäksi Rotaryn ajamat asiat ja aatteet vastaa mun ajatusmaailmaa, joten sekin syynä Rotaryn valintaan.
Voisin avata Rotaryn toimintaa enemmänkin, mutta sitten tämä postaus venyisi aivan liian pitkäksi. Tässä kuitenkin jälleen linkki Rotaryn nuorisovaihdon nettisivuille: http://rye.fi/

Vaihtoon hakeminen Rotaryn kautta
Tämä prosessi voi toki vaihdella hieman piireittäin, maittain ja klubeittainkin, mutta tässä selostus oman hakuprosessini kulusta:


  1. Yhteydenotto klubiin, jonka kautta haluat pyrkiä vaihtoon. Minun tapauksessani isäni (Kiitos iskä!!) soitti klubini nuorisovaihtoasiamiehelle ja kyseli vähän lisätietoja. Täytyy heti sanoa, että rotarit ovat todella auttavaisia ja arvostavat aktiivisuutta, joten aina kannattaa kysyä, jos jokin ihmetyttää!! Klubien omilta nettisivuiltakin löytyy useimmiten tietoa, miten nuorisovaihtoon hakemisessa tulisi toimia.
  2. Vapaamuotoisen hakemuksen tekeminen. Sain ohjeeksi tehdä A4 kokoisen vapaamuotoisen hakemuksen, jossa tuli kertoa aivan perusjuttuja itsestään: Kuka olet, ketä perheeseesi kuuluu, mitä teet vapaa-ajallasi, miksi haet vaihtoon yms. Tämä hakemus lähetetään klubille, jossa he hakemuksen perusteella kutsuvat sinut haastatteluun.
  3. Haastattelu. Ymmärtääkseni haastatteluihin kutsutaan käytännössä kaikki hakemuksen lähettäneet, varsinkin pienemmissä klubeissa. (Panosta silti hakemukseen, se antaa kuitenkin jonkinlaisen ensivaikutelman sinusta henkilönä!) Oma haastatteluni oli aika kiva kokemus. Meitä haastateltavia oli vain kolme (pienehkö klubi kyseessä) ja minä olin ainoa klubin kanssa samalta paikkakunnalta kotoisin oleva. Meitä haastateltiin yksitellen. Haastattelutilanne oli rento. Minua haastattelivat muistaakseni viisi rotaria, jotka olivat kaikki tosi ystävällisiä ja nauravaisia. Kysymykset eivät olleet vaikeita, lähinnä kysymyksiä minusta ja esimerkiksi toiveistani vaihtovuotta kohtaan.
  4. Odottelua. Odottamiseen kannattaa tottua, sillä sitä tulee olemaan prosessin aikana paljon... Haastattelun jälkeen piti odottaa klubin päätöstä vuosivaihtoon lähtijästä. Kun sähköpostiin lopulta kilahti uusi viesti ja luin "Onneksi olkoon, sinut on valittu vuosivaihtoon" olin samaan aikaan maailman iloisin ja hämmentynein. (Jos et tule valituksi vuosivaihtoon, sinulle tarjotaan silti mahdollisuutta lähteä esimerkiksi kesävaihtoon, joka on myös huikea mahdollisuus!)
  5. Toinen haastattelu. Tämä haastattelu oli ns. piirihaastattelu. Siellä siis haastateltiin kertaalleen vielä kaikki vuosivaihtoon ja kesävaihtoon valitut henkilöt. Tämä haastattelu on ymmärtääkseni enemmänkin muodollisuus ja tavallaan varmistus, että kaikki varmasti tietävät mihin ovat ryhtymässä ja pystyvät siihen.
  6. Lomakkeet. Sitten odoteltiin taas jonkin aikaa, kunnes pääsin käsiksi kenties työläimpään vaiheeseen koko hakuprosessissa. Yhteensä 15 sivun lomakenippu, joka sisältää mm. lääkärintodistuksia, kirjeitä, sääntöjä, passikopioita, kuvia  ja koulutodistuksia, tuli saada ennen joulua postiin kolmena kappaleena (+sähköisenä) ja kaikki englanninkielisinä. Aivan, ja tässä vaiheessa laitettiin myös 4 maavaihtoehtoa (kaksi näistä ei-englanninkielistä maata), joista sitten johonkin lähtee. Minulla maat olivat järjestyksessä 1.Etelä-Korea 2.Australia 3.Japani ja 4. Kanada. Voin kertoa, että stressi oli kova ja en ole ikinä joutunut juoksemaan koulun kansliassa ja lääkäreillä niin paljon kuin tätä vaihetta työstäessä. Laput kuitenkin pääsivät ajoissa postiin, ja seurasi taas pitkään odottelua ennen kuin sai yhtään mitään lisätietoja.
Tuossapa oikeastaan itse haun eteneminen. Lomakkeiden matkaanlähdön jälkeen vaihtarin suurin haku-urakka on ohi, ja pitää vain odotella maatietoja ynnä muuta. Minä sain tietää maani (Australia) maaliskuussa, mutta tarkemman paikan vasta huuhtikuun lopulla. Koulun ja ensimmäisen hostperheen sain tietää toukokuussa. Nämä tietojen selivämiset menevät siis vähän myöhään, tiedän, että kaikilla ei esimerkiksi ole vielä maan lisäksi paljoa muuta tietoa. Jokainen lähtijä kyllä saa silti perheet, koulun ja pääsee johonkin isännöivään rotaryklubiin, joten ei kannata olla turhan huolissaan!

Vaihtovuoden aikana oppilas tosiaan vaihtaa perhettä keskimäärin kolme kertaa. Koulu kuitenkin pysyy samana koko vuoden ajan.
Rotary hoitaa osan vuoden aikana tulevista kuluista, esimerkiksi useimmissa maissa he kustantavat koulupuvun. Isännöivä klubi antaa vaihtarille myös tietyn summan kuukausirahaa oppilaan omaan käyttöön. 
Rotary edellyttää aktiivisuutta vuoden aikana. Tietyin väliajoin tulee täyttää "raportti", johon kerrotaan siis ihan vain kuulumisia ja mahdollisia huolia, niinkuin hyvinkin menneitä hetkiä.
Rotaryverkosto on laaja, ja vaihtari ei todellakaan jää yksin missään vaiheessa tätä prosessia. Aina löytyy joku, jolle vuodattaa huolet, ja aina joku osaa auttaa. Rotary on siis erittäin turvallinen vaihtoehto vaihtojärjestöksi, ja en voi muuta kuin suositella heitä lämpimästi!


Kommentit